Гризини с ябълки и елда

Необходими продукти

  • 1/2 ч. ч. брашно от елда
  • 1/2 ч. ч. лимецово брашно
  • 5 с. л. зехтин
  • 1 яйце
  • 2 големи ябълки
  • 100 овче сирене
  • 1 с.  л. нигела
  • Щипка сол

Начин на приготвяне

Хрупкави гризини – за закуска, за хапване на вън в играта или дори за следобедна закуска – винаги са добре дошли за малки и големи!

 

Тези гризини направих от брашно от елда, което толкова харесвам – то е без глутен, освен това е доста хранително и засищащо, богато е на фибри. В комбинация с другите съставки се получи доста добра рецепта от хранителна гледна точка и вкус. Въобще – в десетката! Препоръчвам за злояди дечица, както и за такива, които не спират да хрускат нещо! Като моите гладници!

 

Ето и как да ги направите и вие у дома:

 

  1. Почистете ябълките и ги настържете
  2. Замесете тесто от яйцето, брашната и зехтина
  3. Натрошете сиренцето в тестото, добавете нигелата
  4. Омесете тестото
  5. Ако е нужно, добавете съвсем малко вода
  6. С ръце оформете фитилчета за гризините
  7. Тестото е трошливо, защото в него няма глутен, който да го прави еластично, затова трудно ще направите тънки гризини
  8. Поставете в тава, застлана с хартия за печене
  9. Печете в загрята фурна на 170 С за 25 мин или докато станат златисти
  10. Извадете и охладете преди консумация, за да стегнат и да образуват хрупката коричка

Добър апетит!

 

 

  • Без глутен
  • Богато на фибри
  • Полезно и засищащо

Снимка: Христо Тодоров