Полента кейк с вишни

Необходими продукти

  • 1 чаша царевичен грис
  • 1 1/2 ч. ч. лимецово брашно
  • 1 ч. ч. кафява зафар
  • 70 г меко краве масло
  • 50 мл олио
  • 2 яйца
  • кората на един лимон
  • 1 бакпулвер
  • 1/2 ч. ч. вода
  • 200 г почистени пресни вишни от костилките или вишни от компот

Начин на приготвяне

Сладкишите с царевичен грис са много леки. Харесвам ги. Полентата придава  плътен вкус и текстура и кейковете стават характерни по своему. В Италия и Алпите често приготвят подобни вкусотии, но комбинацията на царевичен грис с нашенските зрели вишни е несравнима!

 

Та така! Приготвих сладкиш с царевичен грис, но от опит знам, че макар да искам да избегна брашното и глутена, то е необходим поне в минимални количества, за да държи тестото. В противен случай сладкишите стават сипкави и твърде ронливи.

 

За този сладкиш използвах едновременно масло и олио. Така получих търсената лекота, тъй като полентата е по-тежка и не набухва като брашното. А маслото в сладкишите винаги оставя своя неустоим аромат.  Друго си е.

 

Ето и как да приготвите този нестандартен, но ефектен и много вкусен кейк:

 

  1. Разбийте яйцата в суха купа заедно със захарта
  2. Добавете маслото и олиото
  3. Сипете в сместа и настърганата кора от лимон и разбъркайте
  4. Ако искате още по-интензивен вкус, изстискайте сока от лимона, вместо да слагате вода
  5. Сипете гриса и разбъркайте добре
  6. Накрая пресейте брашното заедно с бакпулвера и разбъркайте добре, за да няма никакви бучки
  7. Сипете сместа в тава, застлана с хартия за печене
  8. Най-отгоре поръсете вишните без да ги натискате надолу
  9. Печете на 180 С за около 25-30 минути
  10. Изключете фурната и оставете кейка за още 10 минути да се допече на остатъчната температура
  11. Извадете и охладете
  12. Сервирайте топъл или студен

 

Време за приготвяне: 5 минути

Време за печене 25 + 10 минути

Общо време: 40 минути