Полента кейк с вишни
Необходими продукти
- 1 чаша царевичен грис
- 1 1/2 ч. ч. лимецово брашно
- 1 ч. ч. кафява зафар
- 70 г меко краве масло
- 50 мл олио
- 2 яйца
- кората на един лимон
- 1 бакпулвер
- 1/2 ч. ч. вода
- 200 г почистени пресни вишни от костилките или вишни от компот
Начин на приготвяне
Сладкишите с царевичен грис са много леки. Харесвам ги. Полентата придава плътен вкус и текстура и кейковете стават характерни по своему. В Италия и Алпите често приготвят подобни вкусотии, но комбинацията на царевичен грис с нашенските зрели вишни е несравнима!
Та така! Приготвих сладкиш с царевичен грис, но от опит знам, че макар да искам да избегна брашното и глутена, то е необходим поне в минимални количества, за да държи тестото. В противен случай сладкишите стават сипкави и твърде ронливи.
За този сладкиш използвах едновременно масло и олио. Така получих търсената лекота, тъй като полентата е по-тежка и не набухва като брашното. А маслото в сладкишите винаги оставя своя неустоим аромат. Друго си е.
Ето и как да приготвите този нестандартен, но ефектен и много вкусен кейк:
- Разбийте яйцата в суха купа заедно със захарта
- Добавете маслото и олиото
- Сипете в сместа и настърганата кора от лимон и разбъркайте
- Ако искате още по-интензивен вкус, изстискайте сока от лимона, вместо да слагате вода
- Сипете гриса и разбъркайте добре
- Накрая пресейте брашното заедно с бакпулвера и разбъркайте добре, за да няма никакви бучки
- Сипете сместа в тава, застлана с хартия за печене
- Най-отгоре поръсете вишните без да ги натискате надолу
- Печете на 180 С за около 25-30 минути
- Изключете фурната и оставете кейка за още 10 минути да се допече на остатъчната температура
- Извадете и охладете
- Сервирайте топъл или студен
Време за приготвяне: 5 минути
Време за печене 25 + 10 минути
Общо време: 40 минути