Свинско руло със сини сливи
Необходими продукти
- 1,5 кг свинско месо с тлъстинка
- 1 ч.ч. червено вино
- 1 с. л. ронена чубрица
- 5 с.л. зехтин
- сол на вкус
- 200 г синьо сирене с висока масленост
- 100 сушени сини сливи без костилка, предварително накиснати във вода за 20 мин.
- 200 г бекон, назяран на ивици
- 1 с.л. смлян розов пипер
- 1 с.л. ронена чубрица
- 1 ч.л. млян кимион
- сол на вкус
- 3 с. л. мед
- сокът на 1 портокал
- 5 с. л. зехтин
- розов пипер за последен завършек
Начин на приготвяне
Месото дълги години беше непозната територия за мен и семейството ми. С мъж, който не яде месо и риба, това стана пример на децата, а след като аз самата доброволно бях вегетарианка цели 6 години, рецептите с месо просто не ме вълнуваха.
Обаче като почнаха едни сънища… то не бяха пържоли, то не бяха кавърми, то от всяко кюше усещах изкушаващи аромати на скара, а по пазарите направо лигите ми потичаха само да подуша печено месо….
Та си послушах тялото и отново станах месоядна. Днес готвя месо поне два пъти седмично и вярвам, че то е важна част от диетата на децата, за да растат здрави и да изградят силни мускули и мозъци. Протеиновата храна е изключително необходима за подрастващите. Та в търсене на нещо ефектно, но едновременно лесно и вкусно, си завъртях една рецепта на кръстопътя на традиционното и средиземноморското. Аз само добавих френски завършек, нали ме знаете 🙂
Свинското руло иска мазнина. Опитвах с различни видове месо и така един ден се посъветвах с месаря в любимата ни месарница, който с охота ми обясни, че за доброто руло, е важно месото да е леко тлъстичко. Той ми избра парче с най-много ивици сланинка и го транжира така, че да стане една голяма разлята плоча месо, което после лесно напълних с плънката и завих.
Ето как го направих:
- От предния ден направих марината за месото от червено вино, чубрица и зехтин. Първо посолих месото и после го накиснах в маринатата за цяла нощ.
2. Сутринта направих плънка от наситнени сини сливи, синьото сирене и сложих бекон за още разкош. Тази комбинация даде интересен завършек на сладко-соления микс.
3. Завих рулото и го вързах с канап. Отгоре го намазах с още марината от мед, сока на 1 портокал, зехтин и розов пипер. Сложих рулото в дълбока тава, за да останат соковете в самото руло и сипах в тавичката още 1 ч. ч. вода. По този начин месото освен, че се печеше, се и вареше – чудесно крехко хапване за всички вкусове.
4. Метнах във фурната и го пекох 30 мин на 210С и после намалих на 170 С за още 30 минути. Всичко това стана неусетно, докато си бъбрихме с гостите ни на вечеря. Изви се един чуден аромат на печено месенце с винце, мед и портокал… не е истина колко винце отиде още преди да седнем с основното ястие.
След това историята е ясна. Яли, пили и се веселили, а и рецептата поискали.
Ето я рецептата.
Хапвайте добре и се радвайте на живота!