Чийзкейк с летни плодове

Необходими продукти

За основите на около 6 броя: 
  • 50 г масло
  • 3-4 маслени бисквити
За украсата:
  • 6 с. л. ягодов конфитюр
  • сочни летни плодове като малини, ягоди, боровинки, къпини
За пълнежа:
  • 250 г сирене рикота
  • Кората на 1 лимон и сокът от половин
  • 150 г захар
  • 1 яйце и 1 жълтък
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 150 мл течна пълномаслена сметана – животинска

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 150 С (130 С с вентилатор). Сложете хартиени формички в гнездата на форма за печене на мъфини.
  2. Натрошете бисквитите до фини трохи.
  3. Разтопене маслото. Добавете трохите от бисквитите. Разбъркайте добре.
  4. Във всяка хартиена форма сложете 1 с. л. от сместа и притиснете добре към дъното.
  5. Смесете рикотата (или безсолна извара , захарта, кората от лимона и сока, яйцето и жълтъка и ванилията.
  6. В друга купа разбийте сметаната на твърда пяна. Прехвърлете към сместа с рикотата.
  7. Сипете от тази смес по 2-3 с. л. върху бисквитените основи.
  8. Ударете леко формата в плота, за да може сместа да се уплътни колкото може по-добре и да не остават шупли. Печете 30 мин.
  9. След като извадите от печката, оставете чийзкейка да се охлади. На всяко кейкче отгоре сложете 1 с. л. конфитюр и подредете плодовете.

Добър апетит!