Как да намалим захарта в сладкишите

 И вие ли хапвате повече сладко през късите ноемврийски дни?

  

Това е нормално. Имаме повече нужда от серотонин и енергия и, докато слънцето се крие зад облаците, често търсим заместител в сладкото. Но можем да хапваме и полезни сладкиши, без угризения!

 

Ако правите мъфини, сладкиши или други домашни печива, част от захарта заменете с петмез (млени фурми – продава се в магазините за ядки), стафиди или други сушени плодове, а също сложете и есенни плодове. Тиквата, ябълките и крушите, когато се изпекат, разгръщат сладостта си. Някои ядки също имат естествена сладост като конопеното семе, кашуто, сладките бадеми, дори някои сортове орехи.

 

Избирайте кафява захар или мусковадо. Кокосовата захар е страхотна и ароматна!

 

За тестото пък може да използвате пълнозърнесто брашно, кокосово, бадемово, лимецово, ленено, ябълково. Тези брашна са по-малко глутенови, но са богати на фибри и растителни протеини, заради което ще чувствате по-дълго сити.

За да намалите апетита за сладко, правете упражнения. 100 скока и 100 клека правят чудеса с апетита! Защото ще си произведете серотонин – хормонът на щастието сами! 

 

Ето няколко рецепти, които може да ползвате като основа и да замените захарта и бялото брашно с полезни заместители:

 

Сладкиш с маково семе:

https://malkiatgotvach.bg/…/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba…/

 

Кейк с малини и елдово брашно:

https://malkiatgotvach.bg/…/%d0%ba%d0%b5%d0%b9%d0%ba-%d1…/

 

Мъфини с ябълки и овесени ядки:

https://malkiatgotvach.bg/…/%d1%8f%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%ba…/

 

Сладкиш с царевично брашно и вишни:

https://malkiatgotvach.bg/…/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd…/

 

Сурови трюфели с портокал:

https://malkiatgotvach.bg/…/%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be…/