Как да оцелея с моя тийнейджър: 15 тактики

 

Не си го представях така… някогашното усмихнато момиченце с любознателните очи и вдъхновяващи приказки за света вече го няма. Пред мен стои едно високо младо момиче, по-често намусено, повече мълчаливо и ужааааасно отегчено от целия свят. Демонстративно натяква колко съм демоде с моите разбирания от миналия век и как нищо не разбирам….

 

На всичкото отгоре същото това момиче е в решаваща фаза от обучението си и лошата комуникация помежду ни може само да навреди на финалните резултати. Хм. Време е да си събера акъла и да бъда мъдра майка.

 

Ето какво обобщих от личния си опит, изчетените педагогически и психологически книги и специализираните четива за родители:

 

  1. Създайте среда на безопасност. Тийндейжърът се бунтува, но винаги ще търси убежище, където да бъде приеман безусловно. И това може да осигурим ние – родителите. Научете тийнейджъра какво е безопасност и как да я съблюдава: в това число безопасност на пътя (колкото и да е абсурдно, точно в тази възраст тийнейджърите пренебрегват всякакви правила на пук на статуквото), общуване с непознати, общуване с противоположния пол, излизане на срещи, приемливи форми на поведение, безопасен секс (не си обръщайте главата на другата страна, защото това няма да Ви подмине), опиати, алкохол и наркотици, безопасност в интернет и социално приемливи поведения. Направете си списък, към който в рамките на 1 г. да преминете под формата на непринудени разговори. Най-трудните теми поднесете, докато правите нещо друго – съвместно, например да готвите, да косите тревата или на разходка. Изпитано!
  2. Изслушвайте преди говорите! Повтаряйте си непрекъснато: Непотърсен съвет не е съвет! Всяка казана дума, без потърсено мнение, е обявяване на война!

 

3. Бъдете търпеливи! (В подкрепа на горното). Това е Вашето дете и то се променя, защото расте, а не защото вече не Ви уважава и обича!

 

4. Уважавайте чувствата на тийнейджъра, но показвайте и своите! Много успешна формула е да говорите винаги от „Аз“, а не „Ти“!. Споделете, например, как се чувствате, когато…. или как бихте се чувствали ако…. Това е чудесен начин да показвате своето отношение по неутрален за тийнейджъра начин, защото иначе той би се заблудил, че съществува само той (тя), което не отговаря на реалността.

5. Казвайте истината! Винаги истината, дори да е трудно! Всичко може да се каже, когато е казано с любов! Не с упрек, не с нападка, не с критика, а с любов!

 

6. Бъдете модел за позитивен живот! Не очаквайте тийнейджъра да бъде щастлив, ако не вижда вас доволни от живота. Не очаквайте тийнейджърът да бъде ангел, защото той разширява границите си – своите, а и Вашите!!! И все пак, не очаквайте, че той няма да пуши или пие, ако Вие го правите. Същото важи за лошия език, лошите навици и поведение, за липсата на дисциплина и отговорост….

 

 

7. Обградете се с положителни хора – Вашите приятели и семейна среда са моделът, който тийнейджърите ще последват. Вие сте средноаритметичното на 10-те хора, с които общувате най-често. Имайте предвид тази формула, когато избирате и своето обкръжение

 

8. Изпълнявайте обещанията си! Не обещавайте нещо, което нямате намерение да изпълните. В тази възраст тийнейджърите с много зорко око мерят истината и са чувствителни към предателство, което не се забравя за цял живот!

 

9. Питайте тийнейджъра за мнението му по въпроси, които Ви вълнуват! Ще се учудите колко зряло разсъждават подрастващите, когато им се даде свобода да изразят собствена позиция.

 

10. Направете план за време за семейството. Точно сега Вашето пораснало дете ще иска да е повече извън Вашия контрол и ще намира компанията Ви за отвратително досадна, но тийнейджърът все още е част от семейството, затова измислете заедно дейност, която да ви забавлява и се придържайте към установаните правила. Може предложението да дойде именно от подрастващия. И създайте правило за време офлайн и какво ще правите през това време. Без изключения – всички членове на семейството!

11. Вярвайте на подстрастващия! Вярвайте също В него! Колебанията в тази възраст и въпросите „Кой съм аз?“, „С какво съм значим?“, „Харесван ли съм?“ са в основата на създаването на една отделна личност. Затова вярвайте в детето си.

 

!

 

12. Бъдете пример за прошка. Ще има много ситуации на конфликти и бурни емоции и от двете страни, но Вие сте моделът, по който детето ще се учи да прощава. Затова извинете се първи, първо ВИЕ дайте израз на емоциите си и покажете, че прошката е важна за взаимния мир.

 

 

13. Практикувайте упражнения за отпускане на ума и тялото – това също е добър модел, от който тийнейджърът Ви може да се поучи, но нищо не се прави насила. Опитайте заедно, ако не сработи – Вие продължете, при всички случаи ще Ви се отрази благоприятно! Кратка медитация, йога или пилатес са чудесен старт за деня!

 

14. Отвърнете със спокойствие, когато техните емоции са в пик! Запазете духа и разберете какво се случва отвъд емоцията – понякога тя е най-големият враг на всички нас! Вижте драмата през призмата на техните нужди и страхове! Понякога е толкова трудно да опишеш какво се случва вътре в теб, докато околният свят очаква да бъдеш точно определен модел, а ти си съвършено объркан, изплашен и загубен… Така че като родители – бъдете до детето си, не срещу него и опитайте да видите какво се крие в душите им… те все още са Вашите деца

 

15. Подкрепяйте добрите избори! В това число – бъдете пример за добро поведение – дали ше помогнете на възрастен човек, ще съберете боклук от улицата, ще помогнете на клошар или ще участвате в благотворителна кампания – изобрите за добрини са безкрайно много. Поощрете и тийнейджъра да се включи в избрана от него кауза.

 

За финал: Бъдете присъстващи! Бъдете ТУК, когато и тийнъеджърът е тук! Може да излее душата и мъката си, а Вие да не го чуете, защото мислите Ви са заети с проблеми, сметки, лични драми или в телефона…..

 

Да си тийнейджър е прекрасно! Нужна е подкрепа и вяра, че това са бъдещите възрастни,  които ще бъдат приемани, значими и ценени, защото са били обичани и уважавани в семейството. Във Вашето семейство!

 

Снимка: Христо Тодоров