Как да храним детето през лятото: 10 лесни правила

 

„С какво храниш децата през лятото? Въобще не ми се готви!“

Често чувам това от родители, от баби, от приятели и познати. И аз все по-често се замислям с какво лятото е по-различно от останалите сезони? Децата ядат ли по-малко? Или пък повече? Или променят ли навиците си? При баба и дядо хапват ли други храни или в игрите и те и ние пропускаме с какво точно са обядвали малките?

 

Ваканцията е време за почивка, вярвам в това. Дългите 3 месеца са за игри, разпускане, за приятели и приключения. За нови запознанства, за лагери и експедиции…  За късни закуски и късни вечери. А? А обяда?

 

Да, наистина, децата през лятото стават доста по-късно и закуската попада в графата на брънча между 10 и 11 часа. Забелязах, че обядът стана напълно излишен. След хапването предиобяд, дребните хукват на срещи с приятели, защото „Имам организиран турнир по народна“, друг път е по федербал, дори по криеница! Ей това се казва кеф! Доживях децата ми да не се прибират с мрънкане колко са гладни и как не съм ги нахранила добре, а хладилникът най-накрая си почина от постоянното отваряне и затваряне за справка на наличностите 🙂

 

Ами да, това е и отговорът! Децата са заети с нещо, което ги увлича 100 % и въобще не се и сещат за ядене. Защото скуката е основният им глад, който ги разяжда отново и отново да търсят удоволствие в храната. Внимавайте, това е много, много опасно и коварно за в бъдеще, когато като възрастни ще търсят успокоение и удоволствие в храната. А това е неправилно и заблуждаващо!

 

И все пак храненето за децата си остава все така важно, а през лятото, когато пресните продукти са в изобилие, сме длъжни да им предоставим едно балансирано меню, пълно с витамини и слънце!

 

Та така седнах да изготвя 10 лесни правила за лятното меню за здрави деца:

 

 

 

 

  1. Храни с висока хранителна стойност! Може да е ваканция, но ако оставите избора в ръцете на децата, те ще предпочетат нездравословни неща, които са бедни на хранителни вещества, а са богати на празни и вредни калории. Затова поддържайте меню с естествени храни – месо, яйца, млечни продукти, риба които да представляват 1/3 от порциона на детето, 1/3 прости въглехидрати като хляб и зърнени храни и 1/3 сложни въглехидрати като бобови храни и зеленчукови салати. За децата, попаднали в капана на пубертета, увеличете протеините до 50 % от менюто им. Това ще ги държи сити за дълго време и ще им даде нужната енергия за растежа.

 

 

2.  Повече сурови храни – закуската може да бъде заменена от сурови плодове или зеленчуци, комбинирани с омлет, варени яйца или просто кисело мляко с ягоди и овесени ядки. Съгласете се,  че няма по-лесна закуска от това! Използвайте слънцето, което е събрало всичките си сили в зрелите плодове!

 

 

3.  Помощ в кухнята – като детска игра! Ваканцията е време и за повече участие в домакинството ! Може да превърнете част от приготвянето на менюто в игра. Дайте бюджет на по-големите и им поръчайте да изготвят списък за пазар. Те ще се справят чудесно като изберат продуктите за рецептата, която сами са избрали! Готови – СТАРТ! След това готвенето ще се превърне в лесна игра за нула време! Придържайте се към лесните рецепти – салата или омлет са чудесно начало за начинаещите! Но след седмица ще поискат сами да правят палачинки!

 

 

4. Нови вкусове за ваканцията!  Ако децата са зачеркнали дадена храна, опитайте с нов подход именно през лятото, когато децата често споделят храната си. Имате ли братовчеди, които живеят в чужбина? Питайте ги какво хапват там и пренесете тези традиции у дома. Ще се изненадате от добрите резултати! С моите деца въведохме една игра: Предизвикателството на седмицата – така всяка седмица опитваме нещо ново за всички нас. Дори и за големите!

 

 

5.  Поканете съседчето на вечеря. Ще се изненадате какви храни обича то, за разлика от Вашето. Разбира се, може би в положителния, но може би и в отрицателния смисъл на изненадате! Но още помня как ядох едни сърми у моята приятелка, когато бяхме на 10 години, а иначе сърми – бляяяк…  не исках да опитам! Но от тогава благодаря на баба й, че намери начин да ми покаже прекрасния вкус на летните сърми с лозов лист!

 

 

6. Намалете готвената храна!   За една добра вечеря е достатъчно да сервирате дори салата от домати със сирене и маслини, но след веселите игри ще се изненадате как децата ще са склонни да хапват повече! И няма да са толкова капризни, защото наистина ще са огладнели. А чушка, пълнена със сирене е тоталният хит на нашето семейство! Баба хапваше диня със сирене, както и круши със сирене – въпрос на интерпретация :))) и вкус.

 

 

7. Вечеря на вън за добър апетит.  Дългите топли вечери са чудесни за хапване на открито. Дали ще сте с приятели на заведение или ще организирате градинска вечеря – кефът е еднакво голям! Чистият въздух гарантирано се отразява на апетита, децата обаче ще си търсят тяхното и ще искат да щуреят. Ако им осигурите бързо хапване като тиквички с кисело мляко и задушени картофки – ще имат време и да тичат и да се заплюят на криеницата. Все пак – ваканция е! Добрите маниери с храненето на масата са за останалите 9 месеца, простете!

 

 

8. Намалете добавената захар!   Сега е сезонът на пресните плодове – в техния пик тяхната сладост е незаменима, за да подслади и най-стръвния любител на сладкото. Какво ще кажете за студена диня? Божествено! Но ако все пак държите на захарта – предпочетете сладоледа. Той е с по-малко калории от всеки друг десерт. Все пак подбирайте качествения сладолед – той се топи бавно и в добрия случай е приготвен от мляко. Направете и сладолед у дома! Няма по-лесно от това да забъркаш кисело мляко с мед и замразени плодове. Гарантиран успех!

 

 

9. Късна вечеря + късно лягане + късно ставане. На това му казвам свобода! Обикновено вечерята у нас е между 19-20 часа, но съгласете се, че криеницата е най-забавна на смрачаване, как да развалиш играта на малките, за да ядат гювеч? Затова правя изключение и съм съгласна дребните да вечерят дори в 22 ч. След това имаме достатъчно време за късен филм и заспиване в полунощ. На сутринта никой не бърза да става….

 

 

10. Бъдете модел за подражание! И не мислете, че те не гледат ВАС! Тъкмо това правят! Може да не го виждате и осъзнавате, но децата ще правят точно това, което правите ВИЕ. Затова бъдете отговорен родител и не мислете, че не знаят, когато хапвате тайно онези скрити бисквити за „спешни случаи“! Ако хапвате повече плодове и зеленчуци – ще го правят и те! Ако дадете ваканция на пакетираните храни и пиете вода, защото „така сте по-готини“, познайте – и те ще пият! Ако правите разходка след вечеря или дори си потанцувате, и те ще се раздвижат. Англичаните са го измислили, не аз! Та така!

 

Щастлива ваканция за всички  – за здравите деца и за радостните им родители!

Снимки: Христо Тодоров