Пак ли изхвърлихте тортата за детското парти?

Хвърляте ли храна? Хвърляте ли пари на вятъра? Хвърляте ли усилия в нещо, което не Ви харесва? А хареса ли Ви храната за партито на детето Ви?

Да, и  аз съм попадала в този лабиринт. Плащам скъпо за нещо, което не е на ниво, нито се харесва, нито се изяжда и на финала се изхвърля. Но, когато правим бюджета за поредния детски рожден ден, се чудим от какво да намалим разходите: от аниматора – не би могло. От времетраенето – не е удобно за никого. От мястото и наема на клуба? Въобще не е вариант. От тортата – невъзможно. И какво остава? Ще намаля разходите за храната. Е да, но то накрая излиза, че това въобще не е храна, а имитацията в чинийките на децата е компромис, който не искам да повтарям никога повече. Та това са децата ни? Най-скъпото ни, за което трябва да даваме най-доброто!

 

Работа в екип – за всеки има работа, а най-честият въпрос е: „А сега какво да правя?“

 

И така, как да избера по-добра храна? Повечето клубове предлагат свръхпопулярната пица, солети, разни снаксове, дежурното сокче. Тортите са красиви, но слeд разрязването им не се изяждат. Децата са свикнали с еднообразието. Нищо не ги впечатлява. Гризнат малко пица, няколко глътки напитка и край. От тортата се хапват няколко хапки заради вкуса и след това чинийката се прибутва встрани.

Жал ми е. Някой е хвърлил усилия да приготви всичко това, да го измисли, украси, да го донесе, накрая за него са платени много пари. Жал ми е и за децата, които на тръгване от партито казват: „Гладен съм, какво ще ядем?“

 

 

Пастата се прави на място – със специално брашно и машина за паста

 

И ето ти решение – в лабиринта от различни идеи за рождени дни има и кулинарни партита за деца – на които малките сами приготвят храната си. И тя е съвсем истинска: има зеленчуци, има плодове, има истински съставки, от които се сглобява и готви истинска храна. Правят и торти – от най-обикновени продукти като заквасена сметана, пудра захар, ягоди и блатове от истински яйца, масло и брашно се приготвят зашеметяващо вкусни торти. Как преценяваме? Не остава нищо за вкъщи – всеки, който е правил този формат ще го потвърди. Защото нещата са с реалния им вкус, аромат, консистенция. Но най-истинското е участието на всяко дете – едно ще нареже морковите, друго ще обели картофите, третото ще изстиска лимоните за лимонадата. А да, и по-големите ще премерят точните пропорции брашно и зехтин, за да се получи онази пица, от която не остава и парченце…  а родителите така искат да опитат, молят се да им оставим поне хапчица, защото така вкусно мирише…

 

 

Пицетите:  Всеки прави своя малка пица с това, което обича да хапва

 

Да, такива са кулинарните партита на „Малкият готвач“. Има формати за най-малките – над 4 годинки децата могат да бъркат, да счупят яйца, да замесят и изрежат с формички тесто за меденки, дори да могат да декорират с прости глазури, могат и да се вдъхновят за по-големи изяви в кухнята…

А по-големите изготвят цяло 3-степенно меню и то в рамките само на час и половина и той се изнизва неусетно. Накрая около масата всички обсъждаме и се хвалим кой какво е направил или научил. Взимат и сертификат с рецептата и о, чудо – пощата ми е пълна с писма от деца, които у дома сами са приготвили вече научената рецепта.

 

 

Плодовите шишчета са хит по всяко време на годината

 

И деца прояждат спанак, чушки, омразните плодове и зеленчуци, от които досега са бягали… не вярвате? Елате да готвим заедно!

Изберете място, което ще е най-удобно за Вашето парти,изберете меню с любимите си храни и заповядайте да се забавляваме!

 

Кулинарни рождени дни

 

Снимки: Христо Тодоров