Призовавам ви: Хранете добре войниците си!

Скъпи родители и вие, деца!

 

В тези времена, когато сме у дома заради непознати вируси, повече от всякога призовавам да внимавате какво ядете. Храненето е от основна важност за здравата имунна система, която ни пази от заразяване или в случай на инфекция, ни подпомага тя да премине по-леко!

 

Изумявам се как хората се запасяват с макарони, брашно и сладкиши като вафли, шоколади и бонбони. Количките в магазините са пълни НЕ с хранителни вещества! Щандовете с плодове и зеленчуци изглеждат най-недооценени!

 

Всъщност точно сега ни е нужна силна и здрава храна, а не празни калории и заместители на храни, които още повече отслабват телата ни!

 

Ето как най-просто може да се илюстрира това:

 

 

 

Нашето тяло е един единен организъм, който функционира перфектно смазано и координирано. То е устроено да бъде здраво и има механизми за справяне с критични ситуации. За да може обаче да се пази от  атаки на вируси, бактерии и външни наранявания, тялото има нужда от здрава защитна система. Това е имунната система. Нека я наречем „Нашите войничета“. Те от своя страна са изградени от няколко звена, които основно се отглеждат в чревната система. Невероятно, нали?

 

 

За да работи чревната система правилно и да разпределя хранителните вещества, тя първо се нуждае от истинска храна и второ, от храна, която да отчиства натрупаните наноси – шлаките. При попадане на първите „нашественици“ в телата ни – вируси и бактерии – войничетата ни си разпределят ролите.

 

Първите войски дават сигнал на мозъка, че има атака. Вторите обграждат нашествениците, а третите го атакуват. При здраво тяло тези пробиви в защитната система може въобще да не бъдат регистрирани като проблем – т.е. симптом. Или пък да протече само с лека хрема, например. При по-тежките състояния, мозъкът вече има сигнал за проникване и той атакува вирусите  като изпраща „гореща вълна“ или тялото ни вдига температура. Това е много полезно за нас, защото вирусите умират при по-висока температура. Това е естествен механизъм за справяне с инфекцията.

 

 

Най-силните борци срещу възпаленията са белите кръвни телца – левкоцитите. Те се образуват най-вече при мускулна работа, при хранене и при инфекции. Белите кръвни телца са основната армия – тежката артилерия срещу вирусите. А добрите войници имат нужда от добра храна.

 

За да са здрави войниците от пра -стари времена са били хранени отлично. Давана им е силна храна и достатъчно количество вода, телата са били поддържани със спорт и движение, което да държи системите изправни и винаги в готовност за реакция.

 

Същото е и с тялото на човека. За да има силна имунна система, „войничетата“ имат нужда да бъдат хранени с ИСТИНСКИ хранителни вещества. Това са основните групи храни: белтъчини (месо, яйца, млечни продукти, риба, ядки, гъби), плодове и зеленчуци, храни, богати на растителни фибри и протеини като бобови (боб, грах, леща, булгур, нахут, елда и др.), към тях спадат и зеленолистните храни като спанак, коприва, лапад, киселец, зелени салати и лук, магданоз и др., и третата група храни са мазнините (олио, зехтин, мас, масла от различни маслодайни култури, кокосово масло, масло от авокадо и др.). Войниците в римската империя не са били хранени луксозно, но за сметка на това са получавали голям порцион от овесена каша, смятана за най-силната храна за войника, задушени зеленчуци и вода. Веднъж седмично са получавали месо и вино.

 

Днес децата ни са повече у дома и в скуката много от тях често ще търсят допълнително похапване. Но телата на децата все още са в процес на растеж и имат нужда изключително от истински вещества, за да изградят здрави клетки и имунна система. Затова призовавам:

 

Хранете се

поне 3 пъти

на ден

 

 

с достатъчни количества плодове и сурови зеленчуци (поне 2 плода и 2 зеленчука на дете). Дори да не е много обилна, храната за децата е важно да бъде разнообразна, по препоръка на лекари и нутриционисти – домашно приготвена, най-добре в същия ден на консумацията.  Нека се върнем към супите и ястията със сос,  за да се подпомогне и отделителната система на децата.

 

Храненето с преработени и готови храни като макаронени изделия, хлебни и тестени готово закупени изделия с дълъг срок на годност (вижте етикетите , ще се хванете за главата, че опакованите храни имат поне 6 месеца живот!!!!),  консервираните храни, преработени като пастет, колбаси, млечни изделия, по-скоро заместители на млечни храни са само имитация на храна.  Те са вкусни, направени са, за да се харесват на потребителя, но най-вече той избира ниската им цена.

 

Скъпи родители и деца,

 

Ще забележите, че щом предпочетете истинската храна, апетитът ще намалее! За това особено много помагат протеините – те ни държат сити, имат дълъг период на разграждане и затова и дълго отделяне на енергия.

 

ВТОРО НЕ ПО-МАЛКО ВАЖНО:

 

Въведете кратки упражнения с децата. В интернет е пълно с онлайн тренировки за йога, пилатес, стречинг, по-силови упражнения с гирички, тежести и ластици… Вярвам, че движението е също толкова важно, колкото доброто хранене.

 

Упражнения по

15 минути на ден

правят чудеса

 

с настроението, концентрацията, добрата форма на мускулите, ускорява се метаболизмът и кръвообръщението, изглеждаме по-красиви!

 

Освен това децата обичат да се движат! Обичат да танцуват! Обичат да се забавляват!

 

Ето една супер приятна формула за вкъщи: домашно готвене с децата и кратки забавни тренировки!

 

Очаквайте скоро и нашите видеа!

 

Бъдете здрави! До нови срещи!

 

 

Снимки: Христо Тодоров

Интернет