10 предимства на домашно приготвената храна за ученика

Последни минути в приготовление за училище. Бързаме, както всяка сутрин. Днес е първият учебен ден. Така, какво беше сега: чанта, учебници, тетрадки, химикалките, екипа за физическо, какво още… „Мамо, къде ми е кутията с обяда?“, пита детето. „Ужас, не ми стигна времето да ти приготвя обяд . И това ще ми струва скъпо. Ето ти пари да си купиш нещо“, казва мама с нотка съжаление в гласа.

 

Случвало ли ви се е? Или детето се храни в училищния стол, без да протестира? Ако все пак не сте от тези късметлии, ето как да разгледате храненето на детето с кутия за обяд от положителната страна в 10 прости предимства: 

 

Милла Иванова

 

  1. ДОМАШНО ПРИГОТВЕНАТА ХРАНА Е ПО-ЕВТИНА в сравнение с храната в стола, кетъринга, който може да поръчвате за децата и дори от твърде преработената храна в училищния бюфет. Ще си помогнете много, ако още с планирането на седмицата попитате детето какво иска за обяд. Така ще  задоволите неговите желания, а и ще си гарантирате празни кутии след училище. Освен това планирането се отразява добре на семейния бюджет, ако се придържате към плана за храненето, без да се отклонявате прекалено, това може да ви даде добър контрол върху това колко харчите за храна.
  2. СПЕСТЯВАТЕ ВРЕМЕ Може да ви се струва, че е по-бързо да вземете нещо за хапване на крак или да купите храна от супермаркета в крачка. Всъщност е много по-ефективно, когато в кутията чака вече готовия обяд. Защото дори купуването на готова храна отнема път до магазина или бюфета, чакане на опашка и след това време за сервиране. А иначе – хоп, отваряте кутията и там е всичко необходимо за хапването.
  3. ПО-ЗДРАВОСЛОВНИ МЕНЮТА В домашно приготвената храна има много повече здравословни съставки. Полуфабрикатите обикновено са пълни със сол, съвсем не полезни мазнини, заместители, сгъстители, които не разпознаваме от етикетите. А в домашно приготвената храна знаем какво слагаме и по колко. Това ни гарантира много по-здравословен обяд за детето, което е много важно за останалата част от неговия ден.
  4. ИЗБЯГВАТЕ РИСКОВЕТЕ ОТ АЛЕРГИИ Приготвянето на храната вкъщи е задължително за семейства с алергии. По този начин имате контрол над съставките и рискът от чувствителност към непознати или опасни съставки е сведен до минимум. Това го знае всяка майка, която вече има алергично дете, но защо да не помислим за това още преди появата на тези опасни състояния? Превенцията е по-добра от всяка последваща терапия.
  5. КОНТРОЛ НАД ПОРЦИИТЕ Може да ви се струва, че храната в стола е малко, а в ресторантите – направо оскъдна, но истината е, че когато става дума за бърз обяд, децата, а голяма част и от възрастните, избират фаст фууд. И да бъдем откровени, порциите там са значително по-големи от необходимото. И след като огромната порция евече  пред вас, нямате много шанс, освен да я опустошите дори с цената на препълнен стомах. С кутията за обяд имате пълен контрол колко ще изядете, както и Вашето дете. Това ще бъде количеството, което сами сте преценили. Така елиминирате излишните изкушения за допълнително.
  6. НОВИ КОНТАКТИ Обикновено децата, които се хранят в стола са едни и същи и те не са повече от 40 %. Останалите се събират на различни групички и често надникват с любопитство в чуждата кутия за обяд. Това създава нови контакти на нова база , съвсем непринудени запознанства, които често прерастват в приятелства.
  7. НОВИ ВКУСОВЕ С новите контакти често се пораждат и нови интереси. Чуждата кутия винаги е по-интересна. Какво ти е сложила мама днес? Има ли от любимите бисквитки, които приготвя майката на Мария? О, броколито по рецептата на Дими много ми хареса, различно е от това вкъщи. И така се отварят нови врати и нови менюта за детската кутия за обяд.
  8. КОНТРОЛ НАД ТЕГЛОТО Домашната храна обикновено е внимателно сготвена с определени съставки. Вече споменахме, че имаме контрол над порциите, защото сме дали определено количество храна на детето, а това безспорно ще се отрази и благотворно на физическата му форма.
  9. РАЗВИВАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ Носенето на храна в кутия изисква и връщането й в здрав вид. Ако кутията е захвърлена или недобре стопанисвана, колко пъти ще купите нова кутия за обяд на детето? Ако му обясните това съвсем нагледно с финансови изчисления, то ще има яснота, че пазенето на кутията за храна е важна не само за него, а и за семейния бюджет. Така детето развива отговорност да пази кутията си и да бъде по-отговорно към вещите си като цяло.
  10. НАМАЛЯВАТЕ ОТПАДЪЦИТЕ С определеното количество храна се очаква детето да изяжда всичко, или почти всичко. По този начин може да сте сигурни, че няма да хвърляте храна. Ако в кутията слагате многократни прибори за хранене, няма да създавате и излишен боклук от пластмаса с кратък, но скъп живот. Ние сме привърженици на движението за по-малко боклук, създаван в ежедневието ни и сме щастливи да берем ползите от всичките изброени предимства на домашно приготвената храна за ученика.

 

 

Нека годината е здрава и успешна за учениците. И най-важното, нека те са щастливи в училище!