
5 вкусни рецепти с тиква
Топлата есен е изобилна на вкусове и сладости, но наред със сочното грозде, възсладките смокини и ароматни кестени, тиквата остава мой фаворит като вкус. Нейната нежна и мека текстура я прави желан партньор в солени и сладки рецепти. Същевременно тиквата е характерна, но ненатрапчива. Затова я обожавам, освен това лесно се готви!
За тази есен събирам 5 лесни и вкусни рецепти с тиква:
- Палачинки с тиква – правят се елементарно като всяка друга рецепта за палачинки. Разликата е в това, че настъргвам сурова тиква в тестото и добавям канела. ВАЖНО! Настъргвам тиквата на ситно, за да не стоят едри парчета, които ще останат сурови при печенето на палачинката. А когато парченцата са фини, те направо се стопяват и са ммммммм!!!
Тук може да видите пълната рецепта:
2. Тиква със спанак
Когато поднесох това ястие на приятели, те го определиха като топла салата, други като гарнитура, трети като основно ястие. Така че изборът как да окачествите тиквата със спанак е във Ваши ръце. При всички случаи е вкусно и нетрадиционно, дори децата я харесаха! Ядките може да се заменят с такива, каквито обичате – орехи, тиквени семки, слънчогледово семе, нахут….
Ето рецептата тук:
3. Супа от тиква, тиквички, праз лук
Нарежете на едро 300 г почистена тиква, 300 г тиквички и 2 стръка праз лук. Сварете в 2 л подсолена вода за 10 минути. Изключете котлона и пасирайте. Добавете 2 с. л. зехтин. При сервиране поръсете с нигела, тиквени семки или див лук! Насладете се на богатия вкус на есента!
4. Мини банички с тиква
Тиквеникът е класика! От дете съм закърмена с топлия аромат на тиквената баница, а едната ми баба беше майсторка на ръчното разточване на корите! Такава баница с тиква не сте яли!!!! Днес правя мини баничките с тиква с готови кори. Настъргвам 500 г тиква на едро ренде. Добавям 200 г светлокафява захар, 2 с.л. канела, 1 ч. ч. почистени и наситнени орехи, щипка джинджифил. Разтварям корите и ги разстилям. Нарязвам корите на 6 дълги ленти с ножа. Намазнявам с четка най-горният пласт. За една баничка са нужни 2 пласта кора. В основата на всяка писта слагам по 1 с. л. от тиквената смес и завивам в триъгълна форма нагоре по пистата от кората. Нареждам в тава за печене, намазвам отгоре с мазнина (слънчогледовото олио е неутрално) и пека на 200 С за 8-10 мин.
5. Мус от тиква
Мусът от тиква е лесен и безупречно здравословен! Веган дори, ако това е важно за Вас. Може да го поднесете като елегантен десерт, а също да го сложите на децата за училище като следобедна закуска. Поне моите мъници много се радват 🙂 Ето как да го приготвите и Вие:
Такива вкусотии – лесни като детска игра, приготвяме на кулинарните партита за деца! Парти с готвене е начин да научите децата на основни умения, докато се забавляват. Готварските рождени дни са подходящи за деца над 4 годинки като предлагаме варианти и за най-малките, облечени в игри и готвене.
Разгледайте какви са нашите рецепти за вкусно и забавно парти за деца:
За още вдъхновение и рецепти, разгледайте тук: