Боровинкова тарта с основа от елда

Необходими продукти

  • За тестената основа:
  • 150 г  брашно от елда
  • 100 г пълнозърнесто пшенично брашно
  • 125 г краве масло
  • 1 яйце
  • 1 с. л. пудра захар
 
  • За пълнежа:
  • 300 мл пълномаслена сметана
  • 150 г кафява захар
  • сокът на 1 лимон
  • кората на 1 лимон
  • 1 есенция ванилия
  • 3 яйца
  • 3 с. л. царевично нишесте
  • 100 г боровинки за пълнежа
  • и още 50 г за декориране

Начин на приготвяне

Тартата е елегантен вариант за десерт, когато търся баланс между вкусното и лесното. Обичам тестото – и да го приготвям, и да го хапвам, но все пак тестените храни не са сред най-здравословните и гледам да правя тези храни с алтернативни брашна с по-малко глутен и но-нисък гликемичен индекс.

 

Така се запознах с елдата,  която бързо стана любима съставка в моята кухня. От елда приготвям хляб и кифлички, пица, но също толкова успешно замесвам и тестото за тарти – за солени или сладки – вкусът и ароматът на землиста елда е чудесен и разпознаваем.

 

Боровинковата тарта с лимонов крем се оказа пресечна точка с брашното от елда. Елдата включих в маслената основа, а боровинките и лимоните – в сметановия пълнеж.

 

Резултатът е впечатляващ, нежен и много полезен!

 

Ето и рецептата за боровинковата тарта с основа от елда:

 

 

  1. Пресейте брашната и пудрата захар в суха купа.
  2. Добавете маслото и го втрийте в брашното до получаване на едри трохи
  3. Накрая добавете яйцето и омесете твърдо тесто
  4. Оставете за 20 минути в хладилника
  5. След това разточете тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 1,5см
  6. Прехвърлете в намазнена тава за печене на тарта.  Подравнете ръботевете прецизно и изрежете излишното
  7. С вилица надупчете основата. Това се прави, за да се попречи на основата да не се надуе нагоре при печенето
  8. Застелете отгоре хартия за печене и сложете камъчета за печене – за тежест. Ако нямате такива, използвайте суров боб
  9. Печете 15 минути на 180 С до златисто
  10. Извадете и охладете, махнете хартията с тежестите за печене
  11. Отделно затоплете сметаната и захарта в съд на котлона
  12. Добавете ванилията и лимоновата кора
  13. Бъркайте непрекъснато. Точно преди сместа да заври, дръпнете съда от котлота и добавете яйцата едно по едно без да ги готвите
  14. Накрая добавете боровинките, лимоновия сок и нишестето
  15. Сипете крема върху изпечената и охладена тарта
  16. Охладете в хладилника, за да стегне
  17. Отгоре подредете суровите боровинки за декорация

 

Добър апетит!

 

Богато на фибри

Вегетарианско

 

Снимка: Христо Тодоров