Лесен хумус с босилек
Необходими продукти
- 250 г сварен нахут
- 2 с. л. сусамов пълнозърнест тахан
- 2 с. л. зехтин
- сокът на 1/2 лимон
- шепа пресен босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне
През лятото не ми се готви толкова много. Но само салати и таратор не са достатъчни за засищане на семейството. От друга страна всеки търси да похапне нещо леко в следобедните часове, ако може и да е хрупкаво и здравословно – още по-добре.
Така започнах да приготвям хумус или песто с различни зеленолистни, които пък комбинираме с чушки, хрупкави краставички, цвекло… който, каквото обича. Освен всичко, по този начин децата започнаха да ядат още по-голямо разнообразие от зеленчуци и билки, което е най-големият плюс.
Ето и как направих този лесен, но много ароматен хумус, за да му се радвате и вие:
- Отцедете в купа сварения нахут, но не хвърляйте водата. Тя ще ви потрябва.
- В купата изцедете сока на лимона като внимавате да не падат семките
- Добавете сусамовия тахан
- Сложете и босилека, зехтина и сол, колкото обичате
- Пасирайте всичко с пасатор или в блендер до гладка смес. Ако сместа е твърде гъста, добавете малко и от водата на сварения нахут
Сервирайте с любими зеленчуци, крекери или препечена филийка!
Хранете се добре и бъдете щастливи!
Веган
Безмлечно
Богато на фибри