Портокалово-какаови сурови бонбони за Коледа

Необходими продукти

  • 100 г фурми
  • 50 г белено конопено семе
  • 50 г белен суров слънчоглед
  • 2 с. л. какао + още за овалване
  • кората на 1 портокал
  • сокът на 1 портокал
  • 1 с. л. кокосово масло

Начин на приготвяне

 

За Коледа имам няколко любими аромата: портокал, карамфил и шоколад. А точно преди Рождество обикновено се впускам в пости и заради тях често експериментирам с рецепти, които да пригодя към менюто без животински продукти.

 

Но нека по време на пости не се лишаваме от сладост. Нека не се лишаваме и от полезните съставки на натуралното какао, което така добре се отразява на настроението в мрачните декемврийски дни.

 

Суровите бонбони са ни любими на всички у дома. Буквално ги забъркваме, с каквото имаме. Тези сладури пък направих от фурми и любимото ми напоследък конопено семе. Ако не сте го опитвали, на вкус доста се доближава до кашуто с неговата сладост и плюсът му е, че смлян с робота, има ефекта на желиращ продукт. Така правя кремове за торти, а за бонбоните- е направо фаворит!

 

Ето как да направите суровите портокалово- какаови бонбони:

 

  1. Накиснете фурмите в топла вода за 10 минути. Така ципата им ще омекне
  2. Обелете фурмите и отделете костилката
  3. Сипете в блендер заедно с конопените семена и слънчогледа
  4. На ситно ренде настържете кората на портокала, който предварително старателно сте измили със сапун и топла вода
  5. Сипете кората в плитка чиния, готова за овалване на бонбоните
  6. Изстискайте сока от портокала и го добавете към сместа с фурмите
  7. Сложете кокосовото масло
  8. Накрая добавете какаото
  9. Сложете капака на блендера и блендирайте до гъста лепкава каша. Ако е нужно, помагайте си с лъжица да разбърквате сместа като спирате робота периодично
  10. Преди да започнете оформянето на бонбоните, сипете в плитка чиния още 2 с.л. какао за овалване
  11. Загребете от готовата смес количество за един бонбон
  12. Оформете между дланите си топчето. Имайте предвид, че сместа е супер лепкава и рискът да оплескате всичко е голям. За да избегнете това, всеки път поръсвайте ръцете си със сурово какао
  13. Част от бонбоните оваляйте в какао
  14. Другата част оваляйте в портокаловата кора
  15. Бонбоните могат да издържат до 2 дни на стайна температура и до 5 дни в хладилник. Все пак това са натурални сурови сладости, но ние не сме тествали периода с 5-те дни… изчезват на 5-тата минута 🙂

 

Ей такива лесни и вкусни неща правим и на кулинарните партита и гогварски рождени дни с децата. И най-малките се справят прекрасно и опознават нови вкусове!

 

Коледата е страхотно вкусна и сладка! Как мислите?

 

 

Време за приготвяне: 10 минути

Трудност: 3 от 10

Подходящо ли е за направа от деца? Да – и най-малките биха се справили с валянето на топчетата

Веган/ постно