Сладък салам с ром, ядки и сушени плодове

Необходими продукти

  • 200 г маслени обикновени бисквити
  • сока и кората на 1 портокал
  • 3 с.л. ром
  • 200 г натурален кулинарен шоколад
  • 50 г масло
  • 50 г бадеми
  • 50 г лешници
  • 50 г сушени кайсии
  • 50 г сушени сини сливи без костилка
  • 50 помело
  • 50 червени боровинки

Начин на приготвяне

Когато Коледа наближава, всички се съревноваваме за най-впечатляващия десерт. Месим курабийки, декорираме меденки, изграждаме цели джинджифилови къщички. И каква беше изненадата ми, когато най-одобреният десерт на тази Коледа беше обикновеният сладък салам!

 

Племеницата от Италия празнува имен ден на Коледа. Тя е ценител на сладкишите. Затова е трудно да я впечатлиш. Викам си: да завъртя един сладък салам, тя обича бисквити, шоколад, ядки и сушени плодове, затова всичко заедно ще си пасне идеално. Пък е и лесно и бързо за приготвяне.  Така подарих на Христина този сладък салам. А тя не само го похвали, а поиска и рецептата, за да направи на приятелките си в Италия.

 

Няма да се излагаме, я! Запретваме ръкави и ето какво сложих в сладкия ми салам:

  1. Натроших 1 пакет (200 г. ) обикновени маслени бисквити на едро. Не е добра идея да се трошат на фини трохи, защото така ще се загуби интересната шарка и текстура на салама, който е мраморна комбинация от всичките си съставки.
  2. Разтопих 200 г натурален шоколад на водна баня и сложих вътре в шоколада още 50 г масло. Разбърках внимателно. Отделих 3 с.л. от разтопения шоколад за декорация на финала
  3. Към бисквитите сложих 2 с.л. ром, сока и настърганата кора на 1 портокал
  4. Наситних бадемите, лешниците
  5. Същото направих и с помелото, боровинките, сушените сливи и кайсии
  6. Смесих всички съставки внимателно и оставих сместа, покрита с кърпа, да попие всички течности за 10 минути.
  7. След това върху фолио за завиване оформих салама с ръце като притисках съставките му така, че те да се слепват едно към друго.
  8. Накрая завих с фолиото и цялото го разточих на плота, за да се получи добра овална продълговата форма. Не бива да има никакви празнини в салама, за да не се разпадне. Той трябва да е плътен и стегнат.
  9. Отгоре на рулото сипах още топлия шоколад, който оставих за декорация. Може да го направите като поливате отгоре с лъжица. Ако искате още повече прецизност, сипете шоколада в пош с желания накрайник и оформете.
  10. Аз не му се старах толкова. За финал посипах малко захарни украси за разкош.
  11. Сложих рулото за цяла нощ в хладилника и това е то.

Време за приготвяне: 10 минути

Време за стягане: 1 нощ