Тарта с извара, круши и сливи

Необходими продукти

За основата:
  • 125 г краве масло
  • 1 с. л. пудра захар
  • 1 яйце
  • 50 г брашно
  • 100 г. грис
  • 100 г брашно от елда
За плънката:
  • 250 мл течна пълномаслена сметана
  • 3 яйца
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 150 г. кафява захар
  • 1 ч. ч. безсолна извара
  • 1 есенция ванилия
  • 5 сини сливи, почистени от костилките
  • 2 круши, почистени от семките и дръжките

Начин на приготвяне

Свърши ми брашното! Точно под носа изтръсках последните 50 грама от буркана, а съм тръгнала да правя тарта! Но на помощ ми дойдоха запасите от безглутенови брашна ииии малко пшеничен грис.

 

За моя изненада се получи леко зърнеста основа, която стана хрупкава и много приятна в контраст с млечната и нежна плънка. Така че въображението винаги помага за добрия резултат.

 

Да, това не е най-здравословният сладкиш, но за сметка на това е толкова ароматен и вкусен, че си позволявам парче без угризения и с грижа за душата 🙂

 

Ето и как да направите импровизираната рецепта за тарта с круши и сливи:

 

  1. За основата пресейте брашната и гриса в суха купа
  2. Добавете пудрата захар и разбъркайте
  3. В тази смес сложете яйцето и маслото и разбъркайте с ръце до меко тесто
  4. Сложете го в хладилника
  5. През това време направете плънката като най-напред разбиете яйцата със захарта
  6. Добавете ванилията и сметаната. Разбийте отново
  7. Добавете изварата и нишестето накрая като не спирате да бъркате
  8. Разточете тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 0,5 см
  9. Прехвърлете в тава за печене на тарта с къдрави стенички, която сте намазали с масло и сте поръсили леко с брашно. Така ще извадите тартата безаварийно на финала
  10. След като поставите тестото в тавата, изрежете излишното тесто извън ръбовете с нож за красиви равни краища
  11. Набодете с вилица основата, за да не се надуе тестото при печенето
  12. Изсипете плънката върху тестото
  13. Най-отгоре подредете резени круши и разполовени сливи в желания от вас дизайн
  14. Печете в загрята фурна на 160 С за 30 мин
  15. След като извадите от фурната, оставете тартата да се охлади, преди да сервирате, за да избегнете нежеланото разчупване на сладкиша

Добър апетит!

 

  • Време за приготвяне: 45 мин
  • Време за печене: 30 мин
  • Време за охлаждане: 30 мин

 

Снимки: Христо Тодоров