Тиквени палачинки
Необходими продукти
- 250 мл мляко
- 4 с. л. лимецово брашно
- 2 с. л. бяло пшенично брашно
- 2 яйца
- 100 г настъргана тиква
- щипка канела
- щипка черен пипер
Начин на приготвяне
Кой не обича палачинки? Не познавам такъв човек. Тиквените палачинки са легендарната ми рецепта, с която бих почерпила всеки кулинарен ценител. Те са ми любимците на есента и сутрин ги приготвям буквално за 10 минути за моите деца.
Брашното, което използвам е лимецово, но е необходимо и малко бяло брашно, защото то съдържа глутенът, който прави тестото еластично и тоне се къса. Експериментите ми с всички видове брашна доказаха, че палачинките все пак си искат своето и слагам по малко бяло брашно за нужния ефект. Хранителната стойност на палачинките и без това е добра заради чудесната комбинация от яйца, мляко и лимец без добавена захар. Тиквата пък съдържа бонус фибри и аромат, който ще помните дълго. Не варя предварително тиквата, не я пека, просто я настъргвам с рендето.
С това количество продукти правя около 4 средно големи палачинки. Ако искате повече, увеличете пропорционално продуктите.
Ето как направих тиквените палачинки:
- Разбийте яйцата и млякото в дълбока купа
- Добавете брашната и разбъркайте добре до хомогенна смес
- Накрая добавете настърганата тиква и подправките.Разбъркайте
- Загрейте тиган за палачинки на котлона
- Не ползвам мазнина за подмазване на палачинките, направо ги пека в тигана
- Сипете около 1 малък черпак от тестото в тигана и го разстелете внимателно по всички ръбчета
- Печете от двете страни по около минута
- Гарнирайте с желаната от вас плънка и се насладете на богатия вкус
Да ви е сладко!
Време за приготвяне: 10 минути
Снимки: Христо Тодоров