Топла салата с тиква и спанак

Необходими продукти

За 2 порции:   300 г.  тиква 200 спанак 150 г почистени орехи 1 ч. л. мащерка 2 с. л. орехово олио 1 скилидка чесън сол на вкус  

Начин на приготвяне

Кръстих това ястие топла салата, но всъщност то си е цяло осното ястие, ако питате мен. Тиква, тиква – печена, варена, крем, сладкиши – май на всички ни дотегна.  И тогава ми хрумна да опитам нещо солено и различно. А комбинирано със спанака и орехите се получи доста хранително и балансирано.

Става за нула време, лесно е и много, много вкусно! Май си измислих нов любимец запостите и зимата!

 

Ето и как направих топлата салата с тиква и спанак:

 

  1. Обелете и  почистете тиквата, нарежете на едри кубчета
  2. Сварете тиквата на пара за 10 минути
  3. Почистете чесъна и го задушете с олиото и 1/2 ч. ч. вода в дълбок тиган за 5 минути
  4. След като тиквата омекне, прехвърлете при чесъна, сложете отгоре спанака и мащерката. Разбъркайте леко
  5. Задушете под капак за 2 минути, за да се смесят вкусовете
  6. Накрая изключете котлона и поръсете с орехите,за да останат сурови. Така са най-полезни.

Ако обичате суров спанак, може да опитате салатата и така, но вкусът е по-остър и различен заради контраста на меката тиква и „скърцащия“ спанак. Но все пак е вариант 🙂

 

Добър апетит!

 

 

Веган

 

Безглутеново

 

Богато на селен и влакнини

 

Време за приготвяне: 15 минути