Суров боровинков чийзкейк

Необходими продукти

За бисквитената основа:
  • 60 г разтопено какаово масло (би се получило и с краве или кокосово масло също)
  • 1 голям пакет обикновени бисквити 220 г.
  За плънката:
  • 300 г пресни български боровинки + още 50 за декориране
  • 400 г бяло сирене, обезсолено тип Дунавия
  • 8 с.л. течен мед
  • 200 г животинска сметана
  • 1 с.л. есенция Бурбонска ванилия
  • 1 пакетче желатин на прах
  • 3 с.л. вода
  • 10 листа мента за украса

Начин на приготвяне

Боровинките са любим плод и на малки, и на големи. Сочният им свеж вкус на зряло лято е подходящ за всякакви рецепти – от сурови, в пудинги и сладоледи та чак до предпочитания от всички боровинков конфитюр. Горещините на лятото обаче не са най-подходящото време за прекарване край печката, а пък всеки иска да хапне нещо сладичко и свежо. Особено у дома, където децата са си научени да си търсят домашния десерт. Ако няма – винаги са готови да си забъркат кисело мляко с плод и мед или мед с тахан и какао, вместо течен шоколад. Какво да ги правя – сладунчовци, но и аз обичам сладко. Просто не ям всеки ден.

 

След едно пътуване до Турция си купихме доста сирене от там. Някои пакети се оказаха с обезсолено сирене, което по-скоро като консистенция наподобява крема сирене и на мен веднага ми хрумна да го превърна в лек десерт. Сигурна съм, че рецептата би се получила и с крема сирене, както и с рикота и дори с по-острата на вкус извара.

 

Всъщност, бих нарекла този чийзкейк суров, защото на практика няма нищо термично обработено в рецептата,  освен готовите бисквити за основата. Останалото се случи през нощта – в хладилника, докато стегне желатиновата смес.

 

Ето и как забърках този неустоим боровинков сладкиш:

 

  

 

  1. Първо направете основата като натрошите бисквитите до идеално смлени трохи на прах. Помагам си за това с блендера и за минута той е готов с идеална бисквитена пудра.
  2. Отделно разтопете какаовото масло на водна баня на котлон, защото иначе ще се „изпържи“.
  3. Смесете бисквитените трохи с какаовото масло до хомогенна смес и сипете във форма за торта с отделящо дъно. Изравнете основата с лъжица, най-добре с пръсти, за да няма различна дебелина на основата.
  4. Направете малко по-дебел външен ръб – нещо като висок ръб на чиния – от бисквитената смес, за да имате стабилна основа при разрязването.
  5. За плънката смесете сиренето, сметаната и ванилията в блендер или използвайте пасатор. Разбийте добре, за да няма бучки от сиренето.
  6. Добавете боровинките и разбийте отново. Сместа ще стане тъмно виолетова.
  7. На финала сложете меда и разбъркайте добре.
  8. Разтворете желатина в 3 с.л. топла вода и оставете да набъбне за няколко минути. След това го добавете към боровинковата смес и разбъркайте старателно.
  9. Сипете тази смес върху бисквитената основа. След това тупнете тавата в плота или масата, за да извадите въздуха и да избегнете образуването на шупли.
  10. Сложете още малко цели боровинки в сместа за повече контраст при дъвченето и поставете формата в хладилник за поне 4 часа. Най-добре оставете чийзкейка за една нощ, за да имате гарантирано добре желирана торта.
  11. Сервирайте студен!

Добър апетит!