Жълта леща със спанак
Необходими продукти
- 1 ч.ч. жълта леща - измита предварително
- 200 г пресен измит и почистен спанак
- 1 с.л. мадраско къри (или друго нелюто къри)
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- чесън (по желание - за сервиране)
Начин на приготвяне
Зеленолистните през пролетта са най-ценният източник на минерали и фибри, по мое скромно мнение. Свежестта на природата се е вляла във всяко зелено листенце, което пък ще даде на нас младост, виталност и отлично настроение.
Препоръчвам на всеки да консумира повече зеленолистни за добро настроение, чиста и млада кожа и здрава стомашно-чревна система.
Но темата на тази публикация е една безкрайно лесна рецепта със спанак, комбиниран с жълта леща. Харесвам я, защото е много мека на вкус, заради отстранената люспа. Недостатъкът на белените лещи като жълтата и червената е ,че често стават кашести при готвене, но това се дължи на преваряване.
Затова в тази рецепта общото време на готвене е не повече от 6-7 минути, а спанакът, освен да бъде задушен, друго не иска.
Ето как да приготвите спанак с жълта леща за 6 минути!
- Измийте жълтата леща и я сварете с 1/2 ч. л. сол и кърито за 6 минути на среден огън.
- През това време измийте и нарежете спанака
- След като лещата се свари, добавете наситнения спанак и зехтина и захлупете с капак.
- Изключете котлона. Ястието ще се доготви с остатъчната топлина, а спанакът не е добре да се вари повече от 2-3- минути, за да се запазят всичките му полезни вещества.
- За финал при сервирането, обелете скилидка чесън и я нарежете на тънки филийки. Поръсете.
- Консумирайте лещата топла. И студена е вкусна, но лещите обичат топлина.
Добър апетит!
Време за приготвяне: Подготовка: 2 минути
Варене: 6 минути
Общо: 8 минути
Веган, постно
Подходящо за диабетици
Нискокалорично