Сладолед от бъз

Необходими продукти

  • 350 мл пълномаслено прясно мляко
  • 350 пълномаслена сметана
  • 150 г захар
  • 30 пресни цвята бъз
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия
  • 3 жълтъка

Начин на приготвяне

Нежният аромат на бъз е един от любимите ми през пролетта и лятото. Конкурира се с омайните липи и жасмин и трите са царици в парфюмерията. От край време правя сироп от бъз, имам няколко сполучливи рецепти, но от години търся начин да въведа бъзовия аромат и в сладкарството.

 

Така че тази година събрах смелост да опитам за първи път да направя сладолед от бъз. Оказа се, че не е никак трудно, а ароматът е неповторим!

 

Ето как да си направите и вие сладолед от бъз:

 

  1. Разбъркайте захарта в прясното мляко в дълбока купа.
  2. Поставете цветовете бъз в млякото надолу с цветовете. По този начин ароматът ще се разтвори в течността. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за 1 нощ.
  3. На сутринта отцедете млякото.
  4. Към него добавете сметаната, жълтъците и ванилията. Разбийте добре в миксер или с тел за разбиване.
  5. За да направите идеална пухкава консистенция, използвайте машина за сладолед. За отличен резултат металната форма трябва да е престояла поне 24 часа във фризера. Сипете течността за сладолед в машината, затворете и я пуснете за 30 минути. Ако нямате машина, просто изсипете сместа в кутия и я поставете във фризера за поне 8 часа.
  6. След като сладоледът в машината набухне, сипете го в кутия и прехвърлете във фризера за още поне 2 часа.
  7. Сладоледът е без консерванти, така че ароматът му ще се загуби бързо. Консумирайте до една седмица!

Добър апетит!