Кюфтенца от коприва

Необходими продукти

  • Около 500 г прясна коприва
  • 150 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 5 филии пълнозърнест хляб
  • Щипка бял пипер
  • 1 с. л. чубрица
  • сол на вкус
  • галета за овалване (по желание)

Начин на приготвяне

Как една пролетна разходка – толкова чакана и желана, може да стане вдъхновение за чуден обяд!

По време на полудневната ни екскурзия до Плана си набрахме прясна коприва. Млада, крехка, късостеблена с мини листенца! Набрахме толкова много, че дойде време да извадим тежката артилерия от вкусни пролетни рецепти!

Но, за да се радваме на най-доброто от продуктите, има няколко правила, които е добре да спазим:

 

 

  • Мийте зеленолистните само със студена вода
  • Най-добре ги накиснете за кратко – отново със студена вода
  • Махнете всички твърди стъбла – най-лесно с ножица
  • За да не опарите ръцете от листата на копривата, ползвайте ръкавици. Ако имате непоносимост към латекса, като мен, използвайте обикновени найлонови пликчета
  • И не на последно място: Не задушавайте зеленолистните повече от минута на силен огън, иначе ще загубите всичките им ценни вещества!

 

 

  • Ето и продуктите, които използвах за тези мини копривени кюфтенца (станаха около 45 бр)

 

  1. Измийте и почистете копривата от стъблата, нарежете с нож или ножица
  2. Задушете в 2 с. л. вряща вода за 20 секунди
  3. Отцедете
  4. В отделна купа натрошете хляба и настържете кашкавала
  5. Чукнете яйцето и добавете подправките
  6. Накрая добавете копривата и омесете сместа като за кюфтета
  7. Овалвайте с ръце топчици като за малки кюфтенца
  8. По желание оваляйте в галета
  9. Наредете в тава, застлана с хартия за печене
  10. Печете в загрята фурна на 200 С за 15 мин
  11. Поднесете с млечен сос от кисело мляко с пряснопресован чесън или друг сос по Вас вкус

Добър апетит!