Бананова тарта в шоколадова коричка

Необходими продукти

За шоколадовата основа:  
  • 125 г масло
  • 250 г лимецово брашно
  • 1 с л. кафява захал
  • 1 с. л. тъмно сурово какао
  • щипка сол
  • щипка канела
  За плънката:
  • 3 яйца
  • 200 мл течна сметана
  • 100 г кафява захар
  • 1 есенция ванилия
  • 2 с. л. натурално царевично нишесте
  • 2 презрели банана

Начин на приготвяне

Презрелите банани са много полезни и по мое мнение са по-вкусни от зелените по магазините. Но все пак, ако не харесвате покафенелия плод, ето един вариант да го оползотворите.

 

Тартата е лесен десерт с два основни компонента: бисквитена основа и плънка.

 

За банановата тарта търсех най-добрата комбинация от вкусове, които да се допълват. За пълнежа реших това да е ванилов крем – класик, а за основата да е хрупкава и шоколадова, която да е в контраст с меката и плътна текстура на бананите.

 

Ето и рецептата:

 

 

  1. В суха купа смесете брашното, солта, захарта и маслото и ги втрийте до пълно смесване
  2. Добавете яйцето и омесете
  3. Накрая добавете какаото и канелата и омесете много добре за поне 5 минути върху кухненския плот
  4. Разточете върху набрашнена повърхност с точилка кора с дебелина 1 см.
  5. Прехвърлете в тавичка за тарта. Ако нямате, оформете с пръсти къдрави ръбчета
  6. Надупчете основата с вилица. Това се прави, за да не се надуе основата при печене и да се напука

 

 

7. Нарежете бананите отгоре

8. Направете ваниловата плънка от сметаната, яйцата, ванилията и нишестето

9. Залейте върху бананите

10. Печете за 20-25 мин на 180 С в загрята фурна

11. Сервирайте с подсладена заквасена сметана топла или студена

Добър апетит!

 

Снимки: Христо Тодоров