Ментов мус с шоколад

Необходими продукти

  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 250 мл течна сметана
  • 7 г желатин
  • 2 капки ментова есенция
  • 1 капка зелена сладкарска боя
  • 25 черен шоколад

Начин на приготвяне

Мента и шоколад са вълнуващ дует, особено в горещите летни вечери, когато търсим лек освежаващ десерт. Този мус е въздушен и нежен за небцето и е елегантен на вид. За да постигнете желания ефект, единственото задължително условие е да имате търпение при стягането на всеки отделен пласт.

 

И да направите десертите в малки порции, първо, защото са калорични, и второ, защото малкият обем дава търсения ефект.

 

Ето и как да приготвите ментово-шоколадовия мус у дома:

 

  1. В малка тенджерка смесете сметаната, млякото и захарта и ги кипнете
  2. Отделно накиснете желатина в 5 с. л. студена вода и оставете да набъбне
  3. След като желатинът набъбне, добавете го към сметановата смес, която сте дръпнали от котлона. Разбъркайте добре
  4. Разделете сместа на 3 равни части. Едната част ще остане така – бяла и без аромат
  5. Втората част овкусете с ментовата есенция и сложете зелената сладкарска боя. Разбъркайте внимателно до получаване на хомогенен цвят
  6. Към третата част добавете нарязания на ситно черен шоколад и разбъркайте внимателно, но до пълно изравняване на течността
  7. Към малки прозрачни чашки сипете най-долния пласт, по Ваш избор кой да бъде той. Сложете в хладилник за поне час, докато стегне първият пласт. Ако не го направите, като изсипете втория цвят отгоре, двата ще се смесят и няма да има желания ефект
  8. След като долният пласт е стегнал, сипете втория – отново по Ваш избор кой да бъде той. Сложете в хладилника отново за поне час
  9. Накрая сипете и третия пласт. Дръжте десерта в хладилник до сервирането му. Ако междувременно сместа се е стегнала преди да бъде налята в чашките, можете да я загреете леко, за да се втечни и да можете да пресипете в чашките.

Добър апетит!

 

Снимки: Христо Тодоров

 

 

Време за приготвяне: 30 минути

Време за охлаждане: минимум 3 часа

Степен на трудност:  За напреднали