Патладжанени пици - папуцаки

Необходими продукти

  1. 2 средно големи патладжана
  2. 300 г телешка кайма
  3. 1 ч. л. кимион
  4. 1 ч. л. черен пипер
  5. 1/2 ч. л. канела на прах
  6. 1 с. л. сушен риган
  7. 2 с. л. олио
  8. 2 с. л. зехтин
  9. 200 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне

Като дете никак не обичах патладжани. Не че съм се и старала да ги оценя, защото просто не ги и опитвах, но сега се чудя как е възможно да съм пропуснала толкова сладост? …  Започнах да хапвам патладжани чак след първото ми пътуване до Турция, където този вид зеленчук е на особена почит, а рецептите са безброй.

 

Днес и аз правя свои изобретения с лилавите зеленчуци. Последното са патладжанените пици, в които няма никакво тесто, а има толкова много вкус и аромат! Имах големи съмнения, че децата ще ги одобрят (няма на кого да приличат), но те страшно ги харесаха! И питаха кога ще направя пак!

 

Подобна рецепта сервират и в Гърция, където запечените патладжани с кайма наричат папуцаки. Специфичното е, че за моите пици – папуцаки е, че умишлено не обелих патладжаните, защото именно кората държи изпечения зеленчук да не се разпада.

 

Ето как да направите впечатляващите патладжанени пици:

 

  1. Задушете каймата в тиган с 1 ч. ч. вода за около 10 минути
  2. След 10-те минути добавете кимиона, черния пипер и канелата, разбъркайте. Задушете за още 5 минути, за да се смесят всички аромати.
  3. Накрая изключете котлона и добавете мазнината, за да не се пържи каймата в нея. Това е най-здравословният начин за готвене и избягвате вероятността мазнините да се трансформират във вредните за нас наситени радикали
  4. Отделно нарежете патладжаните на колелца с дебелина 2 см. и оставете за около 20 мин да се отцедят. Попийте течността с кухненска хартия
  5. Подредете патладжаните в тава, застлана с хартия за печене
  6. Върху всяко колелце сложете по 1 с. л. от задушената кайма

7. Поръсете всяка пица със сушен риган

8. Отгоре залейте много леко със зехтин

9. Най-отгоре посипете кашкавал

10. Печете на 200 С за 13-15 минути

 

 

Добър апетит!