Пълнена тиква с куркума и ром

Необходими продукти

  • 1 голяма кръгла тиква
  • 2 с. л. куркума
  • 100 г светли стафиди
  • 100 г червени боровинки
  • 100 г сушени смокини
  • 3 с. л. мед
  • 1 с. л. канела
  • 100 мл ром

Начин на приготвяне

От ъгъла в кухнята ме гледа една красавица: съвършена по форма – кръгла с изящна дръжка и цвят на златен кехлибар. Такава тиква не съм купувала и не подозирам за вкуса й. И до сега не знам какъв сорт е, защото ми я подариха.

 

Дълго чака тази тиква своя миг да блесне и ето – по Коледа дойде нейният час. Знаете – по Рождество всички залитаме по меденки, сладкиши, десерти без чет и по Нова година вече на всички ни е байгън от баклави и баници.

 

Хубаво, ама имам гости от Италия и няма гостуване без десерт, нали? И ето я – прекрасната ми тиква!

 

Решавам, че ще я пълня. Толкова е красива и не искам да й погубвам прелестта в тиквеник или супа… И така. Ето как да напълните и вие впечатляваща стопляща тиква с куркума и ром – уникален микс от аромати, който впечатлява и най-взискателните:

  1. Първо накиснах сушените плодове в рома за 20 минути, за да поемат аромата и да набъбнат
  2. През това време измих и разрязах тиквата отгоре, така че да се отдели дръжката в подобаващ капак
  3. Отделих тиквените семки с лъжица
  4. Смесих меда и куркумата в малка купичка и намазах тиквата отвътре
  5. След това сипах вътре вече набъбналите стафиди, боровинки и смокини и добавих още 1/2 ч.ч. вода
  6. Пекох 30 минути на 200 С като сложих тиквата заедно с капака в тава – в случай, че потече сок, но това не се случи. Все пак, ако по грешка сте пропукали кората при рязането, се подсигурете с тава отдолу
  7. Тиквата се сервира охладена на резени заедно с плънката

 

 

Време за приготвяне: 15 минути

 

Време за печене: 30 минути

 

Общо: 45 минути

 

Веган