Тарталети със спанак

Необходими продукти

За плънката:
  1. 200 г спанак
  2. 3 яйца
  3. 200 мл пълномаслена сметана
  4. 150 г гауда
  5. щипка индийско орехче
  6. щипка черен пипер
  7. сол на вкус
За тестото:
  1. 250 г брашно от лимец
  2. 125 г масло
  3. 1 яйце
  4. щипка сол

Начин на приготвяне

Тарталетките са симпатични малки порции щастие, които у дома сервираме по всякакви поводи: за закуска, за обяд, за гости, за пикник… Спанакът пък ни е любим на всички и ето ти хубава комбинация от форма и вкус!

 

За да улесня случването на тарталетите в повечето случаи имам приготвено маслено тесто в хладилника и така оформянето става много бързо. Разбира се, същата рецепта може да се направи и за голяма тарта, която да разрежете след изпичането.

 

Ето и цялата рецепта:

 

 

  1. За плънката почистете спанака и го накъсайте на едро в тиган
  2. Задушете за 2 минути с 1/2 ч. ч. вода
  3. Отделно разбийте яйцата и сметаната с подправките
  4. Накрая добавете и задушения спанак и настържете гаудата
  5. За тестото пресейте брашното и солта в суха купа
  6. Добавете маслото и го втрийте в брашното
  7. Накрая добавете яйцето и омесете до хубаво стегнато тесто
  8. Разточете върху набрашнена повърхност кора с дебелина 1,5 см
  9. Изрежете нужната форма според размера на тавичките Ви за тарталети. Може да използвате обърната чаша с подходящия размер на гърлото
  10. Намазнете дъното на всяка форма за тарталети и поръсете с брашно. Това ще Ви гарантира лесното изваждане на печивото
  11. Поставете тестото във формите за печене
  12. Отгоре поставете от плънката
  13. Подредете формите в тава за печене, която направо поставете във фурната
  14. Печете в загрята фурна на 180 С за 15 мин
  15. След като извадите от фурната, оставете тарталетите да се охладят преди да ги извадите от формите. Така те няма да се начупят или натрошат

 

Консумирайте топли или студени. Всякак са вкусни! Добър апетит!

 

Нискоглутеново

 

Време за приготвяне: 40 мин