Червено цвекло на пара

Необходими продукти

  • 3 големи глави червено цвекло
  • 2 с. л. зехтин
  • 100 г сирене
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Червеното цвекло е много на почит в нашия дом. Той намира място на трапезата ни почти през цялата година. Ето и един начин да го поднесем като предястие, топла или студена салата или като приятно разнообразие.

 

Уникалният му рубинов цвят ме изпълва с възхита, а сладкият му вкус, когато е сварен на пара, е още по-подчертан, заради което поднасям цвеклото леко осолено и със сиренце.

 

 

 

  1. Обелете цвеклото и го нарежете на филийки с дебелина около 0,5 см.
  2. Подредете върху решетка за варене на пара в плитка тенджерка
  3. Залейте с 1 ч. ч. вода
  4. Посолете леко и захлупете с капак.
  5. Варете 20-30 мин. според желаната от вас степен на сваряване. Ние харесваме леко хрупкавата текстура
  6. Извадете цвеклото в чиния за салата. Поръсете отгоре сиренце и наситнения магданоз
  7. Залейте със зехтина. Поднесете топла или студена – по Ваш вкус!

 

Към рецептата може да добавите още тиквени семки или слънчогледови, както и сусам. Въображението и наш пръв приятел в кухнята!

 

Добър апетит!

 

Снимки: Христо Тодоров